ACEA
ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Auto cep telefonları) 1/1/1996 tarihinden bu yana CCMC'nin resmi halefi kuruluşudur. Motor yağlarının kalitesini Avrupalı motor üreticilerinin gereksinimlerine göre tanımlar.
KATKI PAKETİ
Katkı maddesi paketi, motor yağının özelliklerini farklı şekillerde etkileyen çeşitli kimyasal maddelerin bir karışımıdır.
ALKALİN YEDEKLERİ
Bir yağın alkalin rezervleri, yakıtın yanması sırasında oluşan asidik reaksiyon ürünlerini nötralize eder.
API
Amerikan Petrol Enstitüsü (API), yağlayıcılar için küresel kalite gereksinimlerini ve test kriterlerini belirler.
ATF
Otomatik Şanzıman Yağları (ATF), tanımlanmış bir sürtünme değerine sahiptir ve yüksek bir viskozite indeksine sahiptir. Yağlar çoğunlukla otomatik şanzımanlarda ve hidrolik direksiyonda kullanılır.
TABAN NUMARASI
Baz numarası motor yağlarındaki alkalin rezerv miktarını gösterir. Kullanılmış yağlarda baz numarası, henüz kullanılmamış kalan katkı maddeleri hakkında bir fikir verir.
TABAN YAĞI
Baz yağ, yağlama yağlarının üretimi için temel üründür. Baz yağlar (mineral, hidro çatlak veya tamamen sentetik) çeşitli rafineri işlemleriyle üretilir.
KATALİTİK HİDROKALAMA
Katalitik hidrokraking sırasında, bir katalitik konvertör (örneğin sentetik alüminosilikatlar) varlığında ve 500 ° C sıcaklıkta molekül zincirleri kırılır.
KIRMA
Çatlamada uzun hidrokarbon molekülleri parçalanır. Bu kırık molekül zincirleri sentetik yağlar için temel ürünü oluşturur. '
HAM PETROL
Ham petrol, esas olarak organik maddelerin ayrışma işlemiyle oluşturulan hidrokarbonlardan oluşan bir karışımdır.
DAMITMA
Damıtma sırasında ham petrol, atmosferik basınç altında ısıtılır ve doğal bileşenlerine ayrılır.
DETERJAN
Deterjanlar, motoru tortulara karşı koruyan yıkama aktif maddelerdir. Ayrıca, deterjanlar alkalin rezervlerini oluştururlar.
PARAFİNİNİN ALINMASI
Balmumu sırasında balmumu kristalleri, akma noktasını (belirli koşullar altında soğutulduğunda yağın hala akmakta olduğu en düşük sıcaklık) iyileştirmek için ilgili damıtmadan çıkarılır.
Dispersantlar
Motor yağı içerisindeki dağıtıcılar yağda katı ve sıvı kontaminasyonu kaplar ve bunları yağ filtresine taşır.
EP KATKI MADDELERİ
Aşırı Basınç katkı maddeleri (EP) metal yüzeylerde yüksek basınç ve yüksek ısı altında bir "koruyucu tabaka" oluşturur.
TAM SENTETİK BAZ YAĞI
Tamamen sentetik baz yağlar nafta (petrol) esas alınarak üretilmektedir. Bu yağlar çok iyi sıcaklık ve yaşlanma stabilitesine sahiptir.
GL
GL, "Dişli Yağı" anlamına gelir ve API'ye göre bir şanzıman yağının basınç stabilitesini tanımlar.
HTHS VİSKOZİTESİ
Yüksek Sıcaklık Yüksek Kesme (HTHS), yüksek kesme kuvvetlerinin etkisi altında 150 ° C'de ölçülen bir sıvının dinamik viskozitesidir.
Hidrokarbon bazlı yağ
Hidrokrakerli baz yağlar parafin bazlı üretilmektedir. Bu yağlar şu anda son teknoloji ürünüdür ve en yeni benzinli / dizel motorlarda da kullanılmaktadır.
Hidrokarbon parçalama
Hidrokraking sırasında, uzun molekül zincirleri hidrojen varlığında parçalanır. Bu hidrojen kendini açık zincir uçlarında depolar ve kırılmayı "onarır".
hidrofinisaj
Hidrofinisaj, optimum yaşlanma stabilitesi sağlamak için mineral baz yağ üretimi sırasında hidrojen ilavesidir.
JASO
Japon Otomotiv Standartları Örgütü (JASO), yağlama yağlarını çeşitli sınıflara ayırır ve çoğunlukla motosiklet sektöründe veya Asya'da kullanılır.
SINIR SICAKLIĞI
Pompa sınır sıcaklığı, motor yağının kendi başına yağ pompasına hala akabileceği sıcaklığı tanımlar.
ALT SICAKLIK VİSKOZİTESİ
Bu, iyi teknik durumda olan bir aracın hala başlatılabileceği sıcaklıktır. Soğuk çalıştırma güvenliği yakl. Limit pompası sıcaklığının 5 ° C üzerinde.
MİNERAL BAZ YAĞI
Mineral baz yağlar, ham petrol damıtmanın doğrudan bir ürünüdür. Bu tip baz yağlar artık modern motorlarda kullanılmamaktadır.
nafta
Naphta, ham petrol damıtmasının bir ürününü temsil eden petroldür.
PARAFİN
Mineral baz yağ üretiminin yan ürününü oluşturan mum kristalleri parafin olarak tanımlanır.
AKMA NOKTASI
Akma noktası, belirli koşullar altında soğutulduğunda yağın hemen hemen aktığı en düşük sıcaklıktır.
POUR NOKTA-depresan
Akma Noktası Düşürücü (PPD katkı maddesi) baz yağdaki mum kristallerinin yapısını değiştirir ve büyümelerini geciktirir. Bu, yağın katılaşma noktasını en aza indirir veya düşük sıcaklık özelliğini geliştirir.
ARITMA
Arıtma, istenmeyen parçaların vakum damıtılmasından uzaklaştırılması / dönüştürülmesidir.
SAE Uluslararası
SAE International (eski adıyla Otomotiv Mühendisleri Derneği), otomotiv endüstrisindeki motor ve şanzıman yağları için dünya çapındaki üreticilerin uyduğu geçerli viskozite sınıflarını belirtir.
VAKUMLA DAMITMA
Vakumlu damıtmada nesneler, bir vakum altında rafinatın damıtılmasından ayrılır. Vakum ile kaynama noktası yakl. 150 ° C ve dolayısıyla moleküllerin çatlaması önlenir.
VİSKOZİTE SİNDEX
Viskozite endeksi (VI), yağın viskozite / sıcaklık davranışını tarif eder. VI ne kadar yüksek olursa, tüm sıcaklık aralığı boyunca viskozitedeki değişim o kadar düşük olur.
VİSKOZİTE ENDEKSİ GELİŞTİRİCİLER
Viskozite indeksi geliştiricileri, bir yağın sıcaklığa bağlı viskozite değişimini etkileyecek şekilde yapılandırılmış polimerlerdir.
VİZKOZİTE
Viskozite, bir sıvının direncidir (iç sürtünme). Direnç ne kadar yüksek olursa, yağ o kadar viskoz olur. Motor ve şanzıman yağlarındaki viskozite SAE'ye göre verilmiştir.